Welvaart

Welvaart is gebaseerd op drie pijlers: geld, kracht en liefde. Het kan leuk zijn om te kijken op in hoeverre je vanuit  een overvloed bewustzijn leeft of in armoede bewustzijn zit.

Veel mensen denken dat je een overvloed bewustzijn hebt als je miljonair bent. Dat hoeft niet zo te zijn. Als je miljonair bent, maar niet kunt genieten en je elke dag zorgen maakt of je wel genoeg geld hebt of dat je aandelen wel op waarde blijven, zit je toch vast in angsten, in gebrek aan vertrouwen.

Welvaart gaat over leven in het nu. Genieten van wat je hebt. Een huis met een dak, elektriciteit, stromend water, supermarkten met eten, mooie natuur, vriendelijke mensen om je heen.

Welvaart gaat over werkelijk genieten van je aankopen.
Of heb je het gevoel dat je iets kwijt bent geraakt als je iets gekocht hebt? Wij hebben na tien jaar perculator koffie gedronken te hebben een echt Nespresso apparaat gekocht. We vonden de oude koffie niet lekker meer en uiteindelijk bedacht ik  ‘hoezo kunnen wij geen koffiezet apparaat betalen?’ Uiteindelijk zijn we op een Nespresso apparaat uitgekomen. En wat is het toch genieten elke dag weer. Ik kan me nu al verheugen op mijn bakkie koffie vanavond! Het voelt als zo’n luxe dat ik mezelf zulke lekkere koffie gun en elke keer weer zit ik even op het strand in Italië. Het genieten van dit koffieapparaat is na de witte broods-weken niet overgegaan.

Nespresso heeft een gedetailleerd en geraffineerd marketingconcept, maar als je het doorziet, is het ook heerlijk genieten om je daar aan over te geven en je te laten fêteren als je in de winkel staat. Dat is ook welvaart.

Welvaart gaat over je open stellen om te ontvangen en te vertrouwen dat het naar je toe komt als de tijd daar is. Laat los hoe alles in detail geregeld wordt. Vertrouw de creativiteit van de kosmos en wees open om te ontvangen. Wij  besloten om eindelijk het lekkende dak en de al jaren lekkende dakgoot te laten repareren. Het werkschema van mijn man ging plots overhoop en op de dag van de reparatie zat hij daardoor een paar uur met een collega in de auto. Die vertelde dat de verzekering soms reparaties vergoed. De aannemer en wij konden ons er niets bij voorstellen, maar we hebben toch de verzekering gebeld en jawel hoor: ze vergoedden alles! Mijn man snapte nu waarom zijn werkschema overhoop was gehaald; hij moest bij die collega in de auto terecht komen om deze boodschap te ontvangen. Heel creatief van de kosmos, dank je wel!

Belastingen
Ook zo iets. Baal je als je belasting moet betalen en heb je het gevoel dat je het geld ‘kwijt’ bent? Of kun je blij zijn dat je mee helpt aan de voorzieningen in ons land en in Europa? Kun je de lantaarnpalen en de wegen waarderen? Er zijn genoeg concrete resultaten om je heen. Toen ik na jaren thuisblijfmoeder met mijn praktijk geld ging verdienen, voelde het ook fijn om belasting te betalen. Ik vond het fijn om weer maatschappelijk, ook in geld uitgedrukt, te kunnen bijdragen.

‘Maar de Grieken hebben geen geld mama’, zei mijn 9-jarige dochter vorige week. Ze hadden het op school over Griekenland gehad. Leuk om ineens dat soort input van je kinderen te krijgen, een nieuwe fase! Er is denk ik niet een makkelijke oplossing voor deze situatie. Ik vind het mooi dat de Europese landen Griekenland niet zo maar laten vallen; al zal eigenbelang voor de euro daar een grote rol in spelen. Doel is toch naar eenheidsbewustzijn te gaan en we zijn zo met elkaar verbonden. Afscheiding hoort daar niet bij voor mij. Je stapt niet zo maar even uit de euro; daar zullen best praktische haken en ogen aan zitten.

Maar de bedragen in miljarden waarover gepraat wordt, zijn zo abstract en hoog. Daar kan niemand zich toch een voor-stelling van maken. Dat is toch ook niet op te brengen. Jammer dat er nog niet zoiets radicaals mogelijk is als kwijtschelding.

Voor de Grieken lijkt het me pittig. Natuurlijk hebben ze hun eigen zaken op orde te brengen en dat doet pijn. Op dat niveau kunnen Europese landen, net als mensen, elkaar spiegelen wat klopt en niet klopt.

Je kunt je geld zeer beperkt opnemen en staat uren in de rij. Het is blijven hopen dat de supermarkten gevuld blijven en je jouw gezin kunt voeden. Dat vraagt veel vertrouwen en lijkt me geen gemakkelijke situatie.

Geld moet stromen, net als de liefde.
Durf je geld uit te geven of pot je alles op voor ‘je weet maar nooit’? Als iedereen in tijden van economische crisis op zijn geld gaat zitten, ga je collectief in de angst zitten en komt de stroom tot stilstand.

Als je meer wilt ontvangen, kan het helpen om te beginnen met te geven. Want daarmee zet je jezelf in de stroom. Je geeft ook blijk van vertrouwen, namelijk dat het in overvloed weer naar je terugkomt als de tijd daar is.

Als je op zoek wilt naar je diepere overtuigingen over geld kun je eerst nagaan hoe er vroeger thuis met geld werd omgegaan. Kreeg je wel eens zo maar geld of moest je eerst een prestatie leveren? Dan leer je dat je geld moet verdienen, dat je er voor moet werken. Hadden je ouders het gevoel dat er altijd voldoende was of waren ze bang? Was er niet veel geld, maar hadden je ouders vertrouwen en konden ze creatief zijn om samen te genieten? Mocht geld alleen aan nuttige zaken uitgegeven worden of mocht je het ook een keer over de balk gooien? Bewust of onbewust neem je patronen over.

Hoe ga je zelf met geld om? Kun je het werkelijk ontvangen en ervan genieten? Heb je vertrouwen dat er altijd voldoende voor je is? Vind je jezelf voldoende waarde om het te ontvangen? Kun je hulp van een ander ontvangen? Kun je de hulp van een ander accepteren als dat geboden wordt in een tijd dat je het nodig hebt of vind je dat je het altijd alleen moet kunnen? Ook die hulp kan de kosmos zijn die het naar je toe brengt. Geef je altijd geld uit? Spaar je veel voor onverwachte gebeurtenissen? Geef je al je geld direct weg? Bij welk bedrag op je bankrekening kun je diep ontspannen?

Geef je wel eens geld weg, gewoon aan een bedelaar bijvoorbeeld? In een aantal godsdiensten wordt 10% van het inkomen aan derden geschonken. Een mooie beweging om in de stroom te komen, om dienstbaar te zijn, om een ander te helpen, om je vertrouwen uit te drukken dat er voor jou altijd voldoende zal zijn.

Ik zeg niet dat je al je geld moet uitgeven of niet reëel moet kijken naar wat er binnenkomt en uitgaat. Maar het kan een leuk proces zijn om je overtuigingen op het spoor te komen en je zo bewuster te worden van je eigen overvloed- en armoede bewustzijn. Je gevoel van welvaart en je financiële situatie spiegelen je je overtuigingen terug.

Hoe kun je dat aanpakken?
Ga zitten en schrijf 5 minuten in korte zinnen op wat je problemen met geld zijn. Als je herhalingen ziet, ben je een overtuiging op het spoor. Het kan te maken hebben met jezelf open stellen, jezelf de moeite waard vinden om te ontvangen, het idee dat je eerst hard moet werken om te mogen ontvangen, met vertrouwen en angst. Van alles is mogelijk. Kijk na 5 minuten wat opvalt en of je een paar overtuigingen hebt gevonden.

Vervang dan het woord ‘geld’ door ‘kracht’ en lees de zinnen opnieuw door. Confronterend? Vervang dan het woord ‘kracht’ door ‘liefde’ en lees het opnieuw voor. Zie de parallellen hoe je in het dagelijks leven met geld, kracht en liefde om gaat.

Affirmatie
Wil je je overtuiging aanpassen, dan kun je een nieuwe gedachte formuleren, een zogenaamde affirmatie. Hiermee kun je jezelf als het ware herprogrammeren. Een affirmatie is positief, dus je zegt wat je wilt. Een affirmatie is actief, dus je zegt dat ‘je ontvangt’ en niet dat je ‘gaat ontvangen’. Een affirmatie is behapbaar. Dus als je zegt dat je ‘alle liefde gaat ontvangen’ is dat misschien een te grote stap. Je kunt er groei in aangeven door ‘meer en meer’ of ‘steeds meer’ te gebruiken. Bij een goede affirmatie voel je enige spanning, maar word je niet geblokkeerd.

Schrijf je affirmatie op een briefje en plak het op de spiegel, op de koelkast of stop het in je portemonnee. Lees het iedere dag een paar minuten hardop voor tegen jezelf in de spiegel. Schrijf in een schrift op de linker pagina de affirmatie en aan de rechterkant de eerste gedachte die in je op komt. Je doet dit een paar minuten achter elkaar; ook als er geen gedachte in je opkomt, ga je door met het schrijven van de affirmatie.

Bijvoorbeeld
Ik ontvang elke dag meer en meer liefde. (linkerkant). Echt niet (rechterkant).
Ik ontvang elke dag meer en meer liefde. (linkerkant). Daar geloof ik niets van (rechterkant).
Ik ontvang elke dag meer en meer liefde. (linkerkant). Misschien kan dat wel (rechterkant).

Je kunt zo creatief worden als je wilt. Werk er gedurende drie weken mee.