Training - Coaching - Spiritueel Werk

5 natuurgerichte principes

In consulten wordt gewerkt volgens de vijf natuurgerichte principes: energie, prikkeloverdracht, drainage, voeding en psyche.

De volgorde van deze principes is niet willekeurig. Zo kan geen enkel principe functioneren zonder energie en daarom staat energie op nummer een. Als er een blokkade of disbalans in de energie zit, dan zal die eerst aangepakt moeten worden. Hiermee voorkom je aan symptoombestrijding te doen in plaats van aan de oorzaak van het probleem of de ziekte te werken.

 1. Energie
  We leren bij natuurkunde dat alles uit energie bestaat. Hoe dichter de energie, hoe lager de trilling, des te vaster de vorm. Materie zoals tafels en ons fysieke lijf hebben een dichte energie. Er zijn ook fijnstoffelijke energieën met hogere trillingen, zoals bijvoorbeeld je lichtlichamen. Dus alles bestaat uit energie, alles bestaat uit Gods magnetische liefde en elektrisch licht. Een bekende kreet is ‘God is overal’. God in de 13e dimensie heeft de grootste bewustzijnssfeer en is allesomvattend. God is inderdaad overal. Wij zijn Gods liefde en licht in actie, in lagere dimensies. De zon die wij buiten zien op een heldere dag heeft een 10 dimensionaal bewustzijn. De zon is een zuiver kanaal en stuurt de energieën van Gods liefde en licht naar ons door als levensenergie. Daarom hebben planten en mensen zonlicht nodig om te groeien en te leven. Levensenergie wordt ook wel chi of prana genoemd. Ons lichaam bestaat dus uit een fysiek lichaam met een energiesysteem er in en om heen. Je kunt hierbij denken aan je meridianen, je lichtlichamen, je chakra’s, je pranacentra. Je voelt je goed en gezond als je voldoende levensenergieën ontvangt en je energieën in balans zijn en goed kunnen doorstromen.
  Als de energieën niet vrij kunnen stromen door een blokkade of onbalans, dan kun je ziek worden. Dat betekent dat het belangrijk is om naar je energiesysteem als geheel te kijken. Dan kun je mogelijke blokkades en onbalans opsporen en oplossen zodat de energie weer vrij kan stromen.Dit is het hoogste principe, omdat er zonder energie geen heling mogelijk is.
 2. Prikkeloverdracht
  Energie stroomt in alle lagen van ons lichaam. Ons zenuwstelsel geeft via onze hersenen prikkels (boodschappen) door van en aan ons lichaam. Als deze communicatie goed verloopt, worden alle signalen van het lichaam goed doorgegeven. Als de prikkeloverdracht niet goed gaat, kan dat gevolgen hebben voor het functioneren van delen van het lichaam.
 3. Drainage
  De verhoogde elektromagnetische smog, de verhoogde straling (wifi) en de toename van schadelijke chemicaliën (onder andere in ons voedsel) trekken een zware wissel op onze levensenergie. Onze fysieke en lichtlichamen hebben het zwaar en raken vervuild. Bovendien hebben veel mensen het ‘druk, druk, druk’ en hebben ze hun leven strak georganiseerd. Dat loopt goed tot er een kink in de kabel komt en dan stort het kaartenhuis ineen. Het voortdurend leven onder hoge druk met hoge stressniveaus kost ook veel energie. Deze vervuiling van lichaam en geest kun je zien als gifstoffen die ook hun invloed hebben op het functioneren van je lichaam en geest. Het is belangrijk jezelf regelmatig te reinigen van al deze vervuiling en spanningen.
 4. Voeding
  Goede voeding, zowel fysieke als geestelijke, is nodig voor een gezond functioneren van je lichaam en geest. Veel mensen hebben een ongezond eetpatroon. Ze slaan het ontbijt over, eten ‘hun emoties weg’ of hebben last van voedselintoleranties en allergieën. Overgewicht is een groeiend probleem, maar ook ‘dieetverslavingen’ als anorexia nervosa komen veelvuldig voor bij jonge vrouwen. Eetstoornissen zijn psychiatrische ziekten waar een combinatie van oorzaken aan ten grondslag liggen. Ook de voedingswaarde in ons voedsel is afgenomen. Naast fysieke voeding is de geestelijke voeding net zo belangrijk. Heb je een inspirerende omgeving waar je uitgedaagd en gestimuleerd wordt, hoe positief of negatief denk je over jezelf en anderen, hoe ga je om met de verwachtingen en oordelen van anderen. Sommige mensen gaan in retraite om even stil te staan, om tot zichzelf te komen en zichzelf op het geestelijke vlak te voeden. Anderen nemen een jaar ‘sabbatical’ verlof. Dit zijn allemaal aspecten om bij stil te staan als je het over gezonde voeding hebt.
 5. Psyche
  Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten beïnvloeden elkaar en daarom zal ook aan emotionele en mentale toestand aandacht moeten worden besteed. Bijvoorbeeld hoe sta je in het leven en wat zijn je levensthema’s.