Ademwerk, de ultieme stress release!

Levensbloem

Ademwerk is een geweldig basaal en krachtig middel dat je op veel manieren kunt inzetten. Er zijn verschillende ademtechnieken die allemaal een ander doel hebben. Met de vuur ademhaling leer je om je eigen warmte bij je te houden in een koude omgeving. Bij meditatieve adem breng je je adem tot rust om je ‘zijn’ te ondersteunen. 

In mijn praktijk werk ik met de verbonden ademhaling. Het is de ultieme stress release op alle niveaus en daarom werk ik er graag mee!

Ademsessies brengen je diepe ontspanning en vitaliteit. Je gaat uit je hoofd en krijgt beter contact met je lijf, je emoties en gevoelens. Je laat op diepe lagen stress, spanningen en onverwerkte emoties los waardoor je meer ruimte en rust in je lichaam ervaart. Je (lichaam)bewustzijn groeit.

Ademwerk is heel effectief als je last hebt van
Stress,
Hyperventilatie,
Depressie,
Burn-out,
Onverwerkte emoties (bijvoorbeeld rouwverwerking of jeugdtrauma’s), Angstklachten,
Vermoeidheid.
Of als je uit je hoofd, meer bij je gevoel wil komen, meer contact met je lichaam wil ervaren en wil weten hoe het nu werkelijk met je is.

Vaak bouwen spanningen zich geleidelijk en gedurende langere tijd op. Je hebt het niet in de gaten, maar je adempatroon verandert erdoor. Meestal ga je minder inademen en meer uitademen en dit verstoort de balans. Veel mensen gaan meer vanuit hun hoofd leven; ze gaan met hun adem omhoog, in de overlevingsmodus. Als er iets gebeurt in je leven waardoor de emmer overloopt, kun je bijvoorbeeld gaan hyperventileren of je krijgt een angstaanval. Of je voelt zoveel stress in je lijf dat je niet meer kunt slapen, niet kunt ontspannen en het contact met je lijf kwijtraakt. Je bent jezelf onderweg ergens verloren. Het kan ook zijn dat je veel meegemaakt hebt in je jeugd; vaak komen die spanningen later in je leven naar boven en krijg je er last van. Dat is de uitnodiging om ermee aan de slag te gaan en het alsnog plek te geven.

Met ademtherapie kun je de opgebouwde stress en spanningen rustig en zacht oplossen waardoor je weer bij je natuurlijke, ontspannen ademhaling in je lijf bij je gevoel komt.

Wat is de verbonden ademhaling?
De verbonden ademhaling is een natuurlijke vloeiende ontspannen ademhaling waarbij de in- en uitademing even lang zijn en er geen pauzes zitten tussen het uitademen en inademen. Je ademt als een cirkel en hiermee druk je de heelheid uit. 
Door bewust verbonden te ademen gaan de spanningsplekken die niet in de heelheid mee kunnen, in je lijf voelbaar worden. Spanningen in je lijf waar je ooit energie vast hebt gezet om wat voor reden dan ook, geblokkeerde energetische plekken. Maar ook oude gevoelens die niet doorleeft zijn in het verleden en vastgezet zijn. Of beperkende gedachtes; als we ooit iets meegemaakt hebben en daar een conclusie over getrokken hebben die ons eerder beperkt dan helpt de ruime mogelijkheden in het moment open te houden. Spiritueel gezien gaan er ook dingen ordenen. Ademen is ‘ja’ zeggen tegen het leven en ‘ja’ zeggen tegen wat er ook is.

Dus adem zorgt ervoor dat je hele systeem alles begint te helen wat afgesplitst was of geparkeerd was. Door daar met aandacht ernaartoe te ademen lossen blokkades rustig op. Je adem kun je namelijk prima doseren. Je leert in je lijf aanwezig te blijven en te accepteren wat er zich voordoet.

Het mooie aan ademwerk is dat het een hele zachte en diepe manier van werken is; je hoeft niet vol in de pijn! 

Wat gebeurt er als je gaat ademen?
Aan zuurstof zit chi of prana of levensenergie verbonden. Zuurstof is licht magnetisch en trekt die levensenergie naar zich toe. Als wij inademen, zorgt de extra zuurstof maar een heel klein beetje voor een soort verlevendiging van je cellen. Het allerbelangrijkste helende effect komt van de chi die aan de zuurstof verbonden is. Als je verbonden gaat ademen, ga je een heleboel chi of helende energie in je systeem brengen. De concentraties van helende energieën gaat dus omhoog. De helende energie is onvoorwaardelijke liefde. Onvoorwaardelijke liefdesenergie heeft de natuurkundige eigenschap om naar alle gebieden te gaan waar het lager vibreert. Waar dus iets nodig is. Donkere plekken in je aura, plekken waar de energie geblokkeerd is. De energie weet feilloos waar hij naar toe moet gaan om zijn helende werk te doen. Daar hoeven we niet over na te denken. 

Geen hyperventilatie
Het is een gebalanceerde ademtechniek en zeker geen hyperventilatie. Hyperventilatie is als je een onderliggend spanningsveld hebt en je daar een stukje bij weggaat. Je gaat vaak ongemerkt een stukje uit je buik en hoger ademen. Of je gaat onbewust langer uitademen en korter in. Er ontstaat dan een tekort aan koolzuurgas waardoor je bepaalde fysiologische balansen in je lichaam verstoort. Als je namelijk langer uitademt, adem je teveel koolzuurgas uit en word je bloed minder zuur. De sensoren in je halsslagader registeren continue de zuurtegraad van je bloed. Als dat te laag wordt, gaat er vanuit die twee sensoren direct een signaal naar het ademcentrum achter in je hoofd. Daar heb je geen zeggenschap over, want het zijn onwillekeurige spieren. Je lichaam gaat een eigen correctiemechanisme toepassen, hyperventileren. Omdat je daar geen controle over hebt, voelt het voor de meeste mensen zo eng. 

De remedie is een plastic zakje zodat je het koolzuurgas dat je uitademt direct weer inademt. Zo herstel je versneld de koolzuurbalans in je bloed en kom je uit de aanval. De verbonden ademhaling is juist zeer effectief bij klachten van hyperventilatie! Je leert het onderliggende spanningsveld oplossen en door een aanval heen te ademen.

Ademsessie
Bij de intake nemen we de formulieren door die je thuis al hebt ingevuld. Tijdens het ademen lig je op een matras onder een dekentje zodat je dieper spieren kunt ontspannen en de energie er gemakkelijk in kan en kan doorstromen. Ik zit naast je op een stoel. Ik begeleid je eerst in diepe ontspanning met een grondende meditatie en coach je dan naar de verbonden ademhaling. Je kunt ‘open’ gaan ademen en afwachten wat zich aandient. Maar je kunt ook op een thema ademen, bijvoorbeeld op de pijn in je buik of op je kwetsbaarheid voelen. Spanningen in je lijf kunnen voelbaar worden, tintelingen in je armen of benen, warme of koude stroming, emoties kunnen loskomen. Je overlevingspatronen worden zichtbaar. Je lijf weet precies hoe en wat het wil loslaten. Het helpt je om je weer dieper met je lijf te verbinden en op de wijsheid van je lijf te vertrouwen. 

Meestal duurt een ademsessie 1 a 1,5 uur. Dat lijkt lang, maar je raakt het gevoel voor tijd kwijt. Een ademsessie kan nog een aantal weken doorwerken. Drink de eerste dagen na de ademsessie voldoende water; je laat ook afvalstoffen via je urine los. 

Onderzoek je adem
Onderzoek je adem eens door een paar minuten stil te staan bij hoe je nu op dit moment ademt. Het gaat er niet om een oordeel goed/fout te geven, het gaat om een stukje bewustwording. Zonder iets aan je adem te veranderen kun je jezelf de volgende vragen stellen:
Adem ik snel of langzaam,
Adem ik in mijn borstkas,
Adem ik meer in buik,
Adem ik in mijn flanken,
Adem ik veel lucht in of wat minder met elke ademteug,
Hoe voelt het in mijn borstkas? Is het wat benauwder of ruim? Stroomt het?
Kan ik mijn buik voelen? Voel ik emoties? Voel ik stroming?
Heb er geen oordeel op. Het is een momentopname. 

We zijn niet altijd perfect in balans. Soms ademen we hoog, soms ademen we laag. Door er even bewust en zonder oordeel bij stil te staan, word je adem meestal wat rustiger. Op het moment dat we er met onze mind wat van gaan vinden, zetten we er druk op en hebben we ineens een probleem. Die spanning werkt niet positief op hoe je je voelt.

Buikademhaling
Het is belangrijk om jezelf niet geforceerd een buikademhaling te leren. Door onderliggende spanningsvelden op te lossen zak je vanzelf meer in je lijf, uit de overlevingsmodus in je buik naar je natuurlijke ademhaling. Het risico van jezelf een buikademhaling aanleren is dat je over een bepaalde kwetsbaarheid heen gaat en steeds ‘aan het werk’ bent in plaats van dat je vanzelf vanuit ontspanning in je buik ademt.

Probeer het een keer!
Heb je bepaalde klachten of gewoon zin om een keer een ademsessie te doen om te ervaren wat het jou brengt, maak dan nu een afspraak!