Met de seizoenswisseling komen wij mensen ook in een andere fase. De winter was een tijd van introspectie, van rusten, dingen verteren en verwerken zodat er een vruchtbare voedingsbodem ontstaat voor een nieuw groei seizoen. Nu kunnen we de oude bladeren uit de tuin halen zodat we de nieuwe loten kunnen zien ontspringen.
Het is leuk om de seizoenswisseling te betrekken op je eigen gemoedstoestand.
In de lente komen mensen letterlijk hun huis uit en gaan ze weer naar buiten. Ze worden actief in de tuin, gaan buiten sporten en je ziet en spreekt elkaar daardoor makkelijker. Er bestaat niet voor niets zoiets als lentekriebels. Ben jij onrustig? Heb je volop ideeën om van alles aan te pakken en te ondernemen? Wil jij ontluiken en naar buiten komen met wie jij bent en wat jij leuk vindt?
Er zijn talloze manieren om op die manier bij de seizoenen stil te staan. Ik geef je een drietal mogelijkheden om te onderzoeken wat de lente jou kan bieden.
1) Genieten met je spelende kind
Je gaat een half uurtje naar buiten om te genieten van wat er is. Voor je naar buiten gaat, roep je in jezelf je spelende, magische kind bij je. Je intentie is voldoende. Je voelt het, je ziet het, je weet het… het komt echt. Vertel je kind dat jullie naar buiten gaan en dat je kind je mag laten zien wat er allemaal te beleven valt.
Vervolgens ga je naar buiten en laat je jezelf leiden door je innerlijke kind. De meeste kinderen kunnen zich verwonderen over de kleinste dingen die er zijn, diertjes, plantjes, de wind, een snoeppapiertje. Kijk om je heen, verwonder je. Wil je kind een stukje rennen of huppelen? Of op een bankje zitten en naar de lucht kijken, fantasiedieren in de wolken zien.
Als je weer thuis bent, bedank je je kind voor het avontuur. Besef hoe intens kinderen nog met de natuur verbonden zijn. De natuur is voedend en helend voor ons. Je zorgt goed voor jezelf door er regelmatig contact mee te maken op jouw eigen manier.
2) De natuur spreekt
Sjamanen zijn mensen die houden van de natuur. Ze hebben allerlei oefeningen om zich ermee te verbinden en zichzelf en anderen te helen. Ook jij kunt met de natuur werken. Als je een vraag hebt, kun je, net als de sjamanen, een Hopi wandeling doen. Die gaat als volgt:
Verbind je met de aarde en met de zon.
Verbind je met de 4 windrichtingen en vraag om hun steun. Je intentie is voldoende.
Verbind je met de Bron, Allah, God Godin of Grote Geest en vraag steun en bescherming tijdens je wandeling.
Leg je vraag voor.
Doe je horloge af en stel je innerlijke klok in om 20 minuten te wandelen en dan weer terug te keren naar je vertrekpunt. Ga naar buiten en laat je leiden door je vraag. Houd je vraag in je bewustzijn, als een mantra, en kijk en voel om je heen en blijf lopen.
Als je bewustzijn je een seintje geeft dat je 20 minuten aan het lopen bent, sta je even stil en kijk je om je heen. Wat valt je op? Zie of hoor of voel of ruik je iets? Is er een dier dat zich laat zien? Hoe is het weer? Kijk goed om je heen. Hierna loop je terug naar je vertrekpunt.
Als je terugkomt, schrijf je direct op wat je gezien of ervaren hebt. Sta stil bij hoe je de wandeling hebt ervaren. Was je bang (dat je het niet kon) of vol vertrouwen? Was je geduldig? Was je tevreden met wat je zag of was het niet spectaculair genoeg? Verdwaalde je of was je koersvast? Vaak is de manier waarop je de wandeling hebt gedaan een afspiegeling van hoe je in het leven staat.
Wat vertelt de natuur je? Welke dieren lieten zich aan je zien? Wat viel je op? Welke boodschap heeft de natuur voor je? Mediteer op je ervaringen. Hoe vaker je gaat vertrouwen op de tekenen (in de natuur) om je heen, des te meer je ze gaat zien. Het is iets dat je kunt oefenen.
Er zijn boeken waarin je kunt nalezen wat een dier symboliseert (‘Luisteren naar dieren’ van T. Andrews).
Je kunt het ook zelf onderzoeken. Zoek een rustige plek en nodig het dier in gedachten voor je uit. Vraag waarom hij aan je verschenen is. Heb geduld en neem je ingevingen serieus. Zie je iets, krijg je een bepaald gevoel, gaat er een bepaalde gedachte door je heen, weet je het ineens? Dergelijke communicatie gaat meestal niet met woorden die je letterlijk hoort. Er zijn weinig helder horende mensen. Heb geduld, ontspan en wees open voor wat zich ontvouwt.
Een andere mogelijkheid is om je met je bewustzijn in het dier te verplaatsen. Word met je intentie het dier en neem de tijd om erin te zakken. Voel zijn kwaliteiten en wat hij jou brengt.
3) Lentekriebels, wat is er in jou?
Zoek buiten (of binnen) een rustige plek, ontspan jezelf en verbind jezelf op jouw manier met de aarde. Als je vanuit jouw hart stil staat bij wat de aarde je allemaal brengt, dankbaar bent, heb je al een connectie. Zet je (liefst blote) voeten op de grond.
Sta vervolgens stil bij wat je voelt dieper in jezelf? Is het rustig of onrustig? Heb je de lente kriebels? Wat zou jij willen? Durf te dromen. Dromen is heerlijk en grenzeloos. Hoe kun je stappen zetten in de richting waar je naar toe wil? Welke ideeën komen in je op?
Wat er ook komt, het is goed. Verwonder je over de schoonheid van je ingevingen zoals je jezelf over een druppel water op het blad van een vrouwenmantel (= plant) kunt verwonderen. Wees positief over jezelf.
Soms heb je niet helder wat er is en voel je alleen onrust. Dat is prima. Alles op zijn tijd. Wij willen alles snel en nu weten en kunnen, maar zo werkt het niet. Ook niet in de natuur. Plannen rijpen en groeien en dat heeft tijd nodig. Gun jezelf die tijd, ontspan en vertrouw.
Ondertussen kun je een goede bodem of basis creëren. Hoe kun je fitter worden? Ga iets doen wat je leuk vindt. Je leven mag leuk zijn. Je mag genieten en blij zijn ongeacht waar een ander zit. Geluk hoeft niet groots te zijn. Een kopje koffie in het zonnetje; daarvan kun je intens genieten.
Als je niet weet wat je leuk vindt, kan je iets proberen. ‘Van proberen kun je leren’ horen mijn kinderen op de basisschool en het is waar. Om te leren en groeien moet je durven bewegen, fouten durven maken, uit de bocht gaan links en rechts. Maak een beweging. Als je merkt dat je het niet leuk vindt, stop je ermee. Je hebt niets fout gedaan, maar geleerd wat je niet leuk vindt.
Vaak zitten we op de bank te bedenken wat we willen en komen we pas in beweging als we het helemaal uitgedacht hebben. In beweging komen en iets uitproberen is ook een manier om er te komen. Om te ontdekken wat je inspireert, nieuwe mensen te ontmoeten.
De lente kan een opwindende, avontuurlijke tijd zijn. Wat boffen wij dat we in Nederland vier seizoenen hebben!