De Zon

De zon is het grootste object in ons zonnestelsel (99,9% van alle massa) en is 5 miljard jaar oud. Ze is 109 keer zo groot als de aarde. Het is een grote plasmabol, een gasbol, met een diameter van 400.000 km.

De gasbol bestaat uit de fotosfeer (binnenste), een chromosfeer en de corona.

Op de fotosfeer (enkele honderden km dik) zie je bijvoorbeeld zonnevlekken en fakkelvelden. Zonnevlekken zijn plaatsen waar de temperatuur minder hoog is. Fakkelvelden zijn heldere vlekken. Aan de zonnevlekken en fakkelvelden kun je zien of de zon actief is.

Op de fotosfeer zie je ook granulatie: een korrelig uitzicht; granulen zijn de toppen van de convectiestromen. Een granule heeft een diameter van een duizendtal kilometers.

De chromosfeer is eigenlijk de atmosfeer van de zon met een temperatuur van 12.000 graden. Hier vinden allerlei uitbarstingen plaats; protuberansen en spicules. Protuberansen zijn omhoog-slingerende zonnematerie en dat kan weken duren. Spicules zijn uitbarstingen op de fotosfeer die ongeveer 10 minuten duren.

De activiteiten van de zon volgen een bepaalde cyclus. Deze zonnecyclus is Schwabes’ 11-jarige cyclus. De activiteiten van de zon produceren geluidsgolven die je kunt beluisteren op you tube: https://www.youtube.com/watch?v=ZZQcLJjpdrI

Ruim om de zon heen heb je de corona; heel heet (2 miljoen graden) en ijl. De corona is meestal niet te zien doordat de zon het doorstraalt.

Als er zonnedeeltjes ontsnappen aan de corona, noemen we dat zonnewinden. Als die elektrisch geladen deeltjes de atmosfeer van de aarde binnenkomen, ontstaat poollicht.

De rand van de zon is 6.000 graden en in de kern is het 15 miljoen graden. In de kern vindt kernfusie plaats en wordt waterstof langzaam omgezet in helium. De zon draait in 27 dagen om haar as. De zon doet er 220 miljoen jaar over om het centrum van de Melkweg te draaien.

Tot zover de feiten.

De Zon – Astrologisch bekeken
Er is slechts één hoofdlicht in de astrologie en dat is de zon. Hij geldt als de dagplaneet en hij draagt zijn licht over aan alle andere planeten. De zon als regerend centrum van licht en warmte in ons zonnestelsel regeert op dezelfde wijze alles in de microkosmos, dus mens en dier en planten.

In de astrologie is het symbool voor de zon een cirkel met een punt in het midden. De cirkel staat voor je totale zelf en de punt voor je ware zelf. Het gaat over je centrering, over zelf-expressie en hoe je jezelf kunt verwezenlijken. Het symboliseert de weg en het doel, waar het voor jou werkelijk over gaat. Het is het streven naar zelf-realisatie.

Het is het mannelijke principe van hoe je jezelf en je creativiteit naar anderen en je omgeving uit. De zon geeft aan hoe je jezelf naar buiten brengt. Daarom staat het voor levenskracht, zelfontplooiing, bewustzijn, moed, wil en vitaliteit.

Het teken waarin je zon staat bij je geboorte, bepaalt je sterrenbeeld. Je sterrenbeeld geeft aan hoe je jouw levenslust en vitaliteit uit; hoe jezelf in de wereld kunt uitdrukken en hoe je tot zelfverwerkelijking kunt komen. Het is jouw manier van in de wereld staan en hoe je jezelf kunt verwezenlijken.

Het huis waarin de zon staat tijdens je horoscoop geeft aan op welk levensgebied je jezelf wil manifesteren. Bijvoorbeeld in je beroep of in je gezin. Je kunt op allerlei manieren tot verwerkelijking komen als monnik in een klooster, maar ook als bakker. De vorm is niet belangrijk.

De zon is een mannelijke factor in de horoscoop. Het vertegenwoordigt psychologisch gezien hoe wij de invloed van onze vader hebben ervaren en hoe dat doorwerkt op hoe wij onszelf in de wereld zetten. Het geeft aan hoe je staat tegenover je vader, vervangende vaders en autoriteit.

De Romeinen noemden de zonnegod Apollo en de Grieken noemden hem Helios. In Egypte werd de zon als Ra vereerd.

Enkele associaties op een rij:

Kleur: geel, goud.
Planten: welriekende planten met gele of roodachtige bloemen op zonnige plekken. Deze planten versterken het hart en weerstaan vergif, hekserij en kwaadaardige planetaire invloeden.
Dieren: leeuw, paard, krokodil, geit, gloeiworm.
Vissen: krabben.
Vogels: arend, haan, feniks, nachtegaal, pauw, zwaan.
Plaatsen: huizen, koninklijk hof, theater, paleis.
Mineralen en metalen: goud.
Stenen: chrsyoliet, adamant.
Dag: zondag.
Numerologie: 1

De Zon – Zijn betekenis voor ons
We gaan door met onze ervaringen, met wat de zon voor ons betekent.

De meeste mensen worden blij als ze ’s ochtends uit bed stappen en de zon schijnt. Zonlicht verbetert ons humeur en kan helpen bij sommige type depressies. Dat komt door de stimulering van de synthese van endorfines, ons gelukshormoon.

Afgelopen winter en lente heb ik voor het eerst echt de zon gemist. Er zijn mensen die daar heel gevoelig voor zijn en in de winter speciale lampen gebruiken om aan voldoende daglicht te komen.

Ik redde het meestal prima, maar dit jaar heb ik echt gevoeld dat mijn systeem meer zonlicht nodig had. Zuidoost Brabant zat vaker in de wolken dan de rest van Nederland! Echt waar!

De zon helpt tegen slapeloosheid, want zonlicht overdag stimuleert de aanmaak van melatonine ’s nachts.

De zon geeft licht en verwarmt en zorgt ervoor dat planten kunnen groeien en mensen en dieren kunnen leven. Zonder zon was alle leven onmogelijk.

Zonlicht doodt microben; vandaar dat we onze dekbedden en kussens buiten hangen als we ze niet kunnen wassen.

Vitamine D
De ultraviolette B-stralen zorgen ervoor dat ons lichaam vitamine D kan aanmaken. Vitamine D speelt een rol bij de vertraging van botontkalking, beschermt tegen diverse soorten kanker, helpt bij hart- en vaatziekten etc.

Hoe lang moet je eigenlijk in de zon zitten om voldoende vitamine D aan te maken? Richtlijn is een kwart van de tijd die het duurt voordat je verbrandt. Het wordt dus bepaald door je huidtype, het seizoen, het tijdstip van de dag etc.

Er wordt zelfs gesteld dat slechts zes dagen normale blootstelling aan zonlicht een tekort van 49 dagen zonder blootstelling aan zonlicht kan herstellen. Ons lijf werkt dus heel efficiënt en effectief.

Zonnekracht
Voor een optimale werking is een bepaalde zonnekracht nodig. Hoe verder je van de evenaar af komt, des te lager de zonnekracht.

De zonnekracht wordt bepaald door het seizoen en het tijdstip van de dag. In de zomer bereikt de zon het hoogste punt om ongeveer half twee ’s middags en gemiddeld is dan de hoeveelheid uv- straling het grootst.

Ook op hoogte, in de bergen, is de intensiteit hoger doordat er minder lucht tussen zit om een deel door verstrooiing uit te schakelen. Op het water (meer of zee) is de uv-straling ook feller door de weerkaatsing op het water.

Hoe zat het met straling?
Ultraviolette straling is elektro-magnetische straling net buiten het deel van het spectrum dat met het menselijk oog waarneembaar is. Het wordt ook wel uv- straling of black light of uv-licht genoemd. Ultraviolet betekent letterlijk ‘voorbij het licht’.

Doordat ultraviolet licht een kortere golflengte heeft dan zichtbaar licht, is het energierijker. Het kan allerlei organische moleculen bereiken en daarmee chemische reacties in gang zetten. Daarom kan een (overmaat aan) ultraviolette straling schadelijk zijn voor vele organismen waaronder de mens.

In verband met de effecten van uv-licht op mens en milieu wordt onderscheid gemaakt tussen UV-A, UV-B en UV-C.

UV-A
UV-A vormt 98,7% van de uv-straling die het aardoppervlak bereikt. De ozonlaag heeft hierop weinig invloed. Het veroorzaakt huidveroudering en gaat grotendeels door glas en kleding. Het veroorzaakt het verkleuren van stoffen en verf. Het kan een melanoom veroorzaken.

UV-B
UV-B vormt 1,3% van de uv-straling die het aardoppervlak bereikt. De ozonlaag heeft hierop een grote invloed. Het zet zuurstof om in ozon en herstelt zo langzaam de ozonlaag.

Door een teveel aan UV-B kan de huid rood kleuren of verbranden en het kan huidkanker veroorzaken. Zonnebrand-crèmes bevatten daarom stoffen die UV B-straling moeten tegenhouden. UV-B gaat niet door ‘gewoon’ glas.

UV-B heeft de beste golflengte voor de vorming van vitamine D.

UV-C
Dit is dodelijke uv-straling die volledig door de atmosfeer wordt tegen-gehouden. Het zet zuurstof om in ozon en herstelt zo langzaam de ozonlaag.

Volgens Johan Cruijff heb elk voordeel zijn nadeel. Zo ook de zon. Wees voorzichtig met de zonnekracht. In Australië zijn ze er al lang aan gewend dat de zon te krachtig is om vol in te gaan liggen bakken. De effecten van het gat in de ozonlaag waren daar het eerst duidelijk merkbaar.

Ozon
De hoeveelheid ozon in de atmosfeer heeft invloed op de hoeveelheid ultraviolet zonlicht dat de aarde bereikt. Ozon houdt de meeste UV-B tegen zodat maar weinig UV-B de aarde kan bereiken.

De meeste ozon bevindt zich in de ozonlaag die zich tussen ongeveer 15 en 30 kilometer hoogte bevindt. De aantasting van de ozonlaag door bepaalde luchtvervuiling (het gat in de ozonlaag) bedreigt daarom het leven op aarde.

Net als het weer kent ook de ozonlaag seizoenen: in de lente is deze het dikste en in de herfst het dunst.

Ook het weer heeft invloed. In de buurt van een hogedrukgebied is de ozonlaag iets dunner dan in de buurt van een lagedrukgebied.

Inmiddels is ook bij ons meer bescherming noodzakelijk. Het KNMI  geeft in de zomer met een index aan hoe krachtig de zon is. Kort geleden was op het nieuws dat meer voorlichting gegeven gaat worden over de gevaren van de zon met het oog op de hoge toename van huidkanker.

Via onderstaande link kom je op een voorlichtingsfilmpje van het Catharina ziekenhuis in Geldrop. https://www.youtube.com/watch?v=PEcKf3uwgJI
Hierin deelt mijn stiefdochter haar ervaringen met huidkanker met anderen. Een treffend voorbeeld hoe je je negatieve ervaring ten goede kunt aanwenden!

Kortom, geniet van de zon, maar wees je ervan bewust waar en wanneer en hoe je dat het beste kun doen. Door naar een concrete ervaring met de zon in een zonne meditatie.

De Zon – Meditatie
Onze zon die vandaag heerlijk schijnt, is een hoge engel die Helios heet. Zijn fysieke lichaam is onze zon. Net zoals je jezelf met je partner of kinderen kunt verbinden, kun je jezelf ook met de aarde of met het lichtwezen van de zon verbinden. Dit kun je doen in een korte meditatie.

Ga lekker zitten of liggen en neem even de tijd om te ontspannen en met je aandacht in je lijf te komen. Grond jezelf; voel je voeten, voel je zitvlak op de stoel, ontspan je schouders, je hoeft niets te weten of te kunnen, je mag er gewoon zijn met wat er is.

Stem je af met je intentie op onvoor-waardelijke liefde. Het kan helpen om aan je partner, je (klein)kinderen of iemand van wie je houdt te denken.

Midden op je borstbeen ligt je hogere hartchakra, ook wel je thymuschakra genoemd. Met je intentie maak je vanuit je thymus een verbinding met de zon. Je kunt het voelen, visualiseren, weten, erop vertrouwen. Jij stuurt je bewustzijn, dus je intentie is echt voldoende.

Vraag om de aanwezigheid van Helios en vraag of hij zich duidelijker voelbaar en kenbaar aan je wil maken. Misschien begin je wat warmte of stroming of iets anders te voelen. Alles is prima. Het is jouw ervaring.

Begroet Helios op je eigen wijze. Zeg je naam tegen hem. Een manier om contact te maken is bijvoorbeeld door je dankbaarheid te voelen; dat de zon altijd schijnt, no matter what. Als dat geen onvoorwaardelijke liefde is!

Laat de schone zonne-energie je helemaal omhullen en schoonspoelen. Herhaal een paar minuten innerlijk de volgende de mantra ‘ik ben die ik ben, de zonne-energieën omhullen en vullen mij’. Stel het voor als een grote douche waar je onder staat. Alles wat je niet meer nodig hebt, laat je los en wordt weggespoeld. Je kunt dieper en dieper ontspannen en laat de zonne-energie in al je cellen tot in de toppen van je tenen stromen.

Helios is een hoge engel die met gemak de vervuilde energieën kan neutraliseren.

Vraag of Helios nog een boodschap of tip voor je heeft. De uitdaging is om ontspannen en open te zijn. Neem alles wat in je op komt serieus. Het gaat erom dat we leren op ons eigen kanaal te vertrouwen. Dus hoor of voel wat er in je opkomt. Dat is de boodschap.

Bedank Helios voor het contact en kom met je aandacht weer naar buiten.