Gronden – meditaties

Wat is gronden nou eigenlijk?
Als je gegrond of geaard bent, wil dat zeggen dat je goed in je lijf zit. Je bent ontspannen en voelt jezelf. Je hebt contact met wat erin je leeft. Je staat stevig en kunt niet zo maar omver geduwd worden. Als je gegrond bent, kun je alert reageren in een noodsituatie. Goede gronding kan dus levens redden!

Om je als kind overeind te houden heb je overlevingsmechanismen ontwikkeld en ben je met je energie veelal omhoog gegaan. Je ging uit je basis, je bekken, en hebt je schouders eronder gezet.

Bovendien wordt er in het dagelijks leven een groot beroep op je mentale vermogens gedaan waardoor je energie nog hoger gaat zitten. Veel mensen zijn daardoor slecht geaard en een stuk van hun lijf gedissocieerd. Door slechte gronding kun je je wiebelig, verward, onrustig en snel geïrriteerd voelen.

Gronden is leuk
Je kunt jezelf op veel manieren gronden. Je kunt fysiek gaan bewegen. Ga sporten of wandelen. Je kunt jezelf (laten) masseren. Als je jezelf met aandacht voor je lijf insmeert met een lekkere crème, help je jezelf ook in je lijf.

Je kunt jezelf afstrijken. Wrijf met je handen stevig van je hoofd naar je tenen over je lijf en doe dat een paar keer zodat je heel je lijf meeneemt. Het helpt je ’s ochtends wakker worden en is fijn om na een dag werken de stress af te voeren. Kinderen vinden het heerlijk!

Grondingsmeditatie
Je kunt een korte meditatie doen. Ga ontspannen liggen of zitten. Observeer je adem. Adem je in je buik of juist in je borstkas? Adem je snel of langzaam? Adem je diep of oppervlakkig? Er is geen goed of fout. Hoezo ‘moet’ je in je buik ademen? Je hoeft er niets aan te veranderen. Het gaat erom gewoon eens te kijken hoe je ademt. Alleen al door je observatie, je aandacht, wordt je ademhaling meestal al rustiger.

Ga met je aandacht naar je bekken en je bekkenbodem. Ontspan en voel hoe je billen contact maken met de stoel of bank waar je op ligt. Laat je maar dragen.

Ga met je aandacht naar je stuitje en schiet een koord van licht naar het centrum van de aarde en klik het daar stevig vast. Het gaat razendsnel en helemaal vanzelf. Je intentie is voldoende. Jij stuurt je bewustzijn.

Ook vanuit je voetzolen schiet je lichtkoorden naar de aarde die je vastklikt.

Met elke inademhaling komt er schone aarde energie omhoog die alle cellen van je lichaam vult. Met elke uitademhaling laat je alle stress, spanningen en alles wat je niet meer nodig hebt los en in de aarde zakken. Zo adem je een paar minuten door.

Dan ga je met je aandacht naar je kruin. Vanuit je kruin schiet je een lichtkoord naar het centrum van onze zon en je klikt het vast. Door dit lichtkoord komt schone kosmische energie die ook al je lichaamscellen vult. Op een uitademing laat je los wat je kwijt wil (stress, zorgen, vermoeidheid). Adem zo even door.

Vraag of de aarde energie en de kosmische energie in de voor jou juiste balans komen.

De aarde energie en kosmische energiestroom komen in je hart samen en beginnen samen een bol te vormen. De bol groeit en groeit net zo lang tot je er helemaal in past.

Zet bloemen of rozen op de rand van de bol als bescherming en filter tegen vervuilende energieën. Je kunt kiezen voor witte of rode rozen of een andere kleurcombinatie of bloem. Net wat jij prettig vindt.

Check tot slot je aardkoord nog een keer en kijk van welke kleur(en) en welk materiaal (kristal, licht, metaal, vuur, anders) het is gemaakt. Adem de kwaliteit van de kleur en het materiaal een paar keer in.

Gronding verdiepen
Je kunt je gronding verdiepen door je levensthema’s aan te pakken en de dingen die op je levenspad komen te verwerken. Dan kun je dieper in je lijf en in je basis zakken en groeit je basis vertrouwen en ware kracht. Het vertrouwen dat alles wat zich in je leven ontvouwt op elk moment in jouw hoogste goed is en dus in het hoogste goed van allen. Als we in een pittige levenssituatie zitten, kunnen we dit meestal niet zien en dat hoeft ook niet. Na de ervaring en het verwerken ervan kan het pas anders worden.

Het is fijn om werkelijk vrede in je hart te vinden. Dat maakt je hart zo licht als een veertje en dan kan het zo bij de Egyptische godin Maat op de weegschaal (met aan de ene kant een veer en aan de andere kant je hart). Zo werd bepaald of je je levensthema’s werkelijk had verwerkt en werkelijk had geaccepteerd dat alles was gegaan zoals het was gegaan in je leven.