Kerst met Familie vieren

Voor veel mensen geeft de kerst, naast alle gezelligheid, ook stress. Men heeft hoge verwachtingen van zichzelf en elkaar. Het ‘moet’ gezellig zijn. Maar als de hele familie bij elkaar is, worden alle familiepatronen weer voelbaar en zichtbaar. Vaak pittig om te ervaren, want het raakt je eigen pijn aan. Hoe kun je daar nou mee omgaan en het toch een beetje leuk maken voor jezelf?

Besef dat het normaal is dat er van alles voelbaar is als je met zijn allen samen bent en dat oude patronen er nog zijn. Accepteer het gewoon. Door het niet als probleem te bestempelen, door niet te oordelen, wordt het al lichter.

Zie je zelf. Daarmee bedoel ik dat je jezelf voelt en hoe het met jou is en hoe het voor jou zit. Daarmee haal je de druk van anderen af dat ze jou moeten zien en waarderen. Als die druk weg is, kunnen contacten ineens heel anders  lopen.

Blijf in je eigen stroming. Als ome Piet sacherijnig is, wil dat niet zeggen dat jij je uit je zonnige humeur hoeft te laten halen. Als je moeder aan het stressen is in de keuken, hoef je daar niet in mee te gaan. Oefen met bij jezelf blijven in je eigen stroming. Visualiseer voor je op bezoek gaat een vitaal plaatje van jezelf, van hoe jij je daar wilt voelen.

Kijk wat er goed gaat als je samen bent en waar je van kunt genieten in plaats van wat er niet lekker loopt (in de onderstroom). Houd je focus positief. Als je met zijn allen bij elkaar bent, is dat al heel wat in deze tijd met drukke agenda’s. Iedereen heeft de moeite genomen te komen.

Kijk hoe anderen hun liefde uiten. Als iemand dagen wil stressen om het perfecte kerstmenu op tafel te zetten, dan zit daar ook liefde in: mensen heerlijk het beste eten geven. Zie dat zij zo hun liefde uiten. Mogen ze werkelijk op hun eigen manier hun liefde aan je geven? Mogen ze zijn waar ze zijn?
Natuurlijk mag jij voor jezelf zorgen. Is het je even teveel… loop even de tuin in, doe een spelletje met de kinderen of houd je bezoek niet te lang. Als het voor jou rond is, is het ook oké.

In wezen komt dit neer op oefenen met onvoorwaardelijke liefde. Liefde voor jezelf en de ander. Je mag oefenen en leren en geniet van de reis.